dimecres, 14 de febrer del 2018

La literatura antiga 4

EL CICLE DE TEBES



Èdip Rei és una tragèdia grega escrita per Sofòcles. Tota l’acció es desenvolupa a la ciutat grega de Cadmos també coneguda amb el nom deTebesÈdip era fill de Laios i Iocasta. Quan era petit un endeví va predir que ell mataria al seu pare i  es casaria amb la seva mare. Per tal d’evitar la profecia el van abandonar a les muntanyes però va ser trobat i cuidat per un pastor fins que es va fer gran.


La història diu que Tebes era governada pel rei Laios fins que un dia va ser assassinat  i un esfinx va passa a dominar la ciutat. L’esfinx es va col·locar a l’entrada de la ciutat i formulava una endevinalla a tots aquells que volien passar, si no donaven la resposta correcta eren assassinats per la bèstia. La ciutat va estar dominada per l’esfinx fins que un dia Èdip va respondre l’endevinalla i va matar a l’esfinx, d’aquesta manera va ser coronat com a rei de Tebes i maridat amb la jove vídua de Laios: Iocasta.

 Més endavant la pesta arriba a la ciutat. El rei va demanar a l’oracle la solució d’aquest problema i l’oracle li va contestar que només es solucionaria quan es trobes el culpable de la mort del Rei Laios. Així que Èdip fa cridar a l’endeví Tirèsies perquè li reveli la veritat i li digui qui és el culpable. En un principi l’endeví es mostra contrari a dir la veritat, i Èdip l’acusà de ser el culpable de l’assassinat però Tirsies l’acusa a ell de ser l’assassí i el rei acusa al seu cunyat Creont, de voler el regnat de Tebes.

Iocasta`, l’esposa d’Èdip para la discussió i li explica al seu marit que per evitar la profecia van abandonar al seu fill a una muntanya. Èdip se’n recorda d’haver matat a un home durant el seu exili i se n' adona de la seva culpabilitat. Però arriben les noticies de que el pare adoptiu d’Èdip ha mort de vell fent que no es compleixi la profecia, però un dels criats li confessà que en realitat ell era un fill adoptat ja que va ser abandonat per un criat de Laios. Èdip va a buscar aquest criat que al final li acaba confessant la veritat . Mentrestant Iocasta en vista del compliment de la profecia es suïcidaÈdip en veure aquesta situació es va treure els ulls i s’exilià seguint una vida de vagabund, Creont serà el nou rei de Tebes. I Creont, en assumir la regència,  expulsa Èdip de la ciutat, que marxa a l'exili acompanyat de la seva filla Antígona: ella guiarà al seu pare cec fins a la mort. Mentrestant,Etèocles i Polinices decideixen alternar-se  en el tron de Tebes un any l'un i el següent, l'altre. Comença el govern Etèocles, però al cap d'eun any es nega a cedir el lloc al seu germà i el fa fora de la ciutat. Polinices es refugia a la cort d'Adrast, rei d'Argos, i el convenç per emprendre una campanya militar contra Tebes per recuperar-ne el tron. Els germans s'enfronten en batalla i moren tots dos. Antígona, que havia tornat a Tebes en morir Èdip, presencia la mort de tots dos. Després d'aquests fets, Creont torna a fer-se càrrec del govern de la ciutat. I prohibeix enterrar Polinices per traïdor. Antígona, es rebel.la i decideix donar sepultura a tots dos germans. Tot plegat serà l'argument de la tragèdia Antígona, també de Sòfocles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada