dilluns, 16 de març del 2020

UN MÓN FELIÇ (1)

 BRAVE NEW WORLD             

 



Un món feliç, novel.la escrita el 1932 sota el títol de “Brave New World”, recrea una democràcia que no ho és, una dictadura que no ho sembla i una presó d’on els presoners no volen escapar perquè no saben que ho són.

Huxley ens presenta una societat altament tecnològica que utilitza tots els mitjans possibles per a condicionar i controlar la massa a fi d’aconseguir l’estabilitat social. Els nens, condicionats des de la seva concepció no neixen, sinó que es fan, i estan genèticament manipulats per a pertànyer a una de les cinc categories de la població, jeràrquicament estructurades: Alfa (l’elit, els més intel.ligents), Beta, Gamma, Delta i Epsilon (les castes inferiors, menys desenvolupats fisicament i intel.lectualment.

Aquesta obra s’enquadra dins de les anomenades antiutopies o distopies, que mostren móns i civilitzacions futures dominades per règims totalitaris que exerceixen un control total sobre els seus ciutadans. Però, sempre hi ha una possibilitat a la rebel.lió, tot i que és poc provable. La rebel.lió no és impossible però tampoc és desitjable. Els habitants d’un món feliç no coneixen una altra manera de ser feliços que fer, precísament, el que han vingut al món a fer. Tenen totes les comoditats que poden desitjar i, si això no fos suficient, tenen drogues de disseny que poden alterar les seves percepcions i fer-los oblidar i, fins i tot, modificar les seves inoportunes emocions negatives.

Any 632 després de Ford. Londres. Centre d’Incubació i Condicionament. Així arrenca la novel.la i ens situa de ple en  “l’aparell reproductor” del nou Estat Mundial, la divisa del qual és “Comunitat. Identitat. Estabilitat”. El director del centre, el DIC, explica als estudiants i futurs treballadors el funcionament de la central. Allà es produeixen els éssers humans: nens fabricats i embrions manipulats i alterats per a ser individus útils i feliços.

Realitat o ficció?


(Fes-hi un click per veure'n el vídeo!)

https://www.youtube.com/watch?v=m4CESKxJbe0 (La isla: M. Bay 2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada