Resultat d'imatges de espigol romani farmacia
REGLA 1. Accentuem les paraules agudes quan acaben en aquestes 12 terminacions: a, e, i, o, u, as, es, is, os, us, en, in
  • La vocal d’un diftong no és en realitat una vocal. Canteu no s’accentua.
REGLA 2. Accentuem les paraules planes quan no acaben en aquestes 12 terminacions: a, e, i, o, u, as, es, is, os, us, en, in
  • Paraules planes com examen, oxigen, fenomen i certamen no s’accentuen en singular, però sí en plural (exàmens, oxígens, fenòmens i certàmens).
  • No accentuem mai les terminacions –ia perquè no són planes: dia, Maria, voldria, tenia, venia
REGLA 3. Accentuem sempre les paraules esdrúixoles.
  • Per saber si una paraula acabada en –ia és esdrúixola, hem de mirar quina lletra va abans que la a. Si hi va una consonant s’ha de separar la i de la a i faran dues síl·labes (un hiat). Llavors, serà esdrúixola i, per tant, s’accentuarà: història, permanència i constància.

Per practicar

Nodes 1447450458
Nodes 3547 (32)549 (34)550 (35)551 (36)572 (37)552 (38)
573 (39)574 (40)575 (41)577 (42)255
Enxaneta444546474849
67168169170171172
173174175176

5.77.  Copia el text següent i escriu els accents que falten.
L'alga assassina s'ha revelat molt nociva per a l'equilibri biologic del fons mari, pero no resulta perjudicial per a l'esser huma. Ara be, posseeix una gran capacitat d'eliminar, per substitucio, les especies autoctones, i aixo, a la llarga, perjudicara la diversitat biologica de la Mediterrania.
L'alga assassina s'ha revelat molt nociva 
1. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
Abans-d’ahir no se que va passar, pero nomes recordo que despres d’arribar a casa varem asseure’ns al sofa perque voliem veure que feien a la tele i ens varem adormir. I fins avui, que es dissabte, no ens hem despertat.
Abans-d’ahir , no ens hem despertat.
Jo em trobo be, no obstant el mal de cap de que em ressento. El Ramon, pero, encara te son i es passeja per la masia com una anima que cerca repos. Que hauriem de dir que ens ha succeït? Per que hem dormit aquest munt d’hores? Es potser perque en l’ultim apat que ferem haviem pres un cafe espes amb un gust estranyament curios?
Jo em trobo 
2. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
El cotxe es va aturar del tot al semafor que hi ha a la cantonada dels carrers Corsega i Sicilia. La Maria no sabia per que. I si no hi havia benzina al diposit? I si hi havia algun problema mecanic? Com que no sabia que fer, va trucar a la seva companyia d’assegurances amb l’estupida pretensio que li poguessin resoldre el problema. Despres de premer els numeros que indicava la targeta que li havien lliurat en contractar l’assegurança, va sonar una d’aquelles musiques que pretenen ser simpatiques, pero que poden fer perdre la paciencia a l’usuari mes sofert del mon. Finalment, li sembla sentir una veu amb un marcat accent frances, pero nomes li ho sembla, perque amb la cridoria i els claxons dels conductors dels vehicles no podia sentir res. Allo era un caos!
El cotxe es va aturar del tot 
3. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
No tenia la funcio sanitaria ni tampoc la d’administrar cures propiament dites, sino que mes aviat tenia una activitat hospitalaria, en el sentit mes estricte de la paraula. L’hospital, a recer del monestir, acollia i alimentava homes i dones pobres, rodamons, pelegrins, infants abandonats i altres persones malaltes i de vida miserable.
No tenia 
Els religiosos del monestir de Sant Pere se’n feien carrec i el gestionaven. El centre es mantenia en part gracies als donatius de molts dels finats que per guanyar-se mes de pressa el cel ho deixaven indicat aixi en els seus testaments.
Els religiosos del monestir de Sant Pere 
Va ser un vespre, alla a l’hospital, mentre els monjos repartien el plat de pobres, quan una dona malalta i mig moribunda va estirar la maniga de l’habit de fra Basili per explicar-li el que havia vist.
Va ser un vespre, 
Martí Gironell. El pont dels jueus
4. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
Vaig tenir la precaucio de posar al dessota les materies mes inflamables i, en pocs moments, tot crema a flama viva. Per evitar sospites, vaig esser dels primers a fer soroll. Com us podeu imaginar, tot el campament queda sorpres i esbalaït, i la conclusio general fou que els guardies havien estat subornats i que havien fet falta set o vuit regiments de la fortalesa per a aquella completa destruccio de llur artilleria.
Extret del llibre Ortografia catalana. Ed. Castellnou
Vaig tenir  
5. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
Va avançar agafant-se a les parets, recalcant-se en les cadires, pero amb cura de no despertar-los, sense fer soroll. Arriba a la porta. La clau era al pany, com sempre; la va fer girar suaument; va descorrer el forrellat i es detura amb l’atencio a dalt. No senti res i va empenyer la porta; la porta cedi sense soroll. Sorti al carrer. Una ratxa d’aire humit amb gotes de fina pluja li fueteja el rostre; pero no senti el fred, ni la humitat, ni les gotes de pluja contra el rostre.
Sebastià Juan Arbó. La masia (Text modificat)
Va avançar agafant-se a les parets, recalcant-se en les cadires, 
6. Copia el text següent i escriu els accents que falten.
Trec el magnetofon de la motxilla i mentre avancem, el pastor em descabdella la historia de la malediccio de la muntanya, una de les llegendes mes conegudes arreu del Pirineu central. Conta que, al principi dels temps, els pastors que vivien pels cims i les comes d’aquestes pastures van negar l’hospitalitat a un captaire sense saber que es tractava de Deu. Del castig divi unicament se’n va salvar un pastoret. Des de llavors, aquestes muntanyes es diuen Maleïdes o Maladetes, tant se val. Li demano algun altre detall sobre aquesta qüestio i el pastor repren el relat. Quan em sembla que aquest ja no dona per a mes, m’acomiado. De lluny, miro per darrera vegada la mola de la Maladeta. Decididament, es el paradis perdut dels pirinencs, el paradis terrenal de les pastures on els primitius pastors van cometre el primer pecat de superbia.