dimarts, 14 d’abril del 2020

Gèneres periodístics


Image result for micròfon groc

Els textos periodístics són aquells que apareixen en els mitjans de comunicació: diaris, revistes, ràdios, televisions, etc. Aquests mitjans persegueixen tres objectius:
  • Informar: explicar què passa al món.
  • Formar: interpretar i valorar les notícies, crear opinió i transmetre valors socials, culturals i ètics.
  • Entretenir: distreure amb articles de caràcter lúdic, tires de vinyetes còmiques, mots encreuats, endevinalles, horòscop…
El creixement imparable d’internet els últims anys ha provocat un ràpid creixement dels mitjans de comunicació digitals.
Internet ha passat a formar part del nostre dia a dia, i per això els nous mitjans digitals esdevenen imprescindibles en el mapa actual dels mitjans de comunicació.
Elements fonamentals de la comunicació periodística
EmissorPeriodista, corresponsal, cronista, articulista, equip de redacció, agència de notícies…
Canal (o mitjà de comunicació)Premsa (diari o revista), ràdio, televisió, internet…
ReceptorPúblic lector, oient de la ràdio, teleespectador, internauta…
MissatgeContingut de la informació (notícies, interpretacions, crítiques, opinions…)
CodiLingüístic, icònic, tipogràfic, audiovisual…
ContextCircumstàncies relacionades amb el tema, el lloc, el moment, el mitjà…

Gèneres periodístics

El periodisme ha creat una gran varietat de gèneres, que podem agrupar en els tres grups següents: els gèneres informatius, els gèneres d’opinió i els gèneres mixtos.
Els principals gèneres periodístics
Gèneres informatiusNotíciaText que informa de manera objectiva d’un fet actual d’interès públic. La notícia ha de ser breu, clara i impersonal.
ReportatgeText informatiu extens que va acompanyat de fotografies, gràfics i imatges. Pot incloure l’opinió de testimonis o d’especialistes en forma d’entrevista o de crònica.
Gèneres d’opinióEditorialText redactat per un mitjà de comunicació que valora i interpreta una notícia rellevant amb l’objectiu de crear un estat d’opinió entre el públic.
Article d’opinióText d’un autor reconegut (especialista o col·laborador del mitjà) que analitza i interpreta una notícia o un fet anecdòtic de manera personal i seguint un estil propi.
CríticaText que dóna a conèixer i valora una obra literària o artística, una representació teatral o un espectacle musical, una pel·lícula o un programa de televisió, una exposició o una pàgina d’internet, un espectacle esportiu o lúdic, etc.
Cartes al directorTextos redactats pels lectors dels diaris o les revistes en què expressen les seves opinions sobre fets d’actualitat, declaracions públiques, decisions polítiques, etc.
Gèneres mixtosCrònicaText redactat normalment per un especialista o per un corresponsalque informa d’una notícia i alhora la interpreta i la valora d’acord amb el seu punt de vista i el seu treball de recerca.
EntrevistaText creat entre dues persones a partir de preguntes (de l’entrevistador) i respostes (de l’entrevistat). Pot tenir un caràcter informatiu (explicar un fet) o d’opinió (interpretar-lo i valorar-lo).

Gèneres informatius: la notícia i el reportatge

La notícia i el reportatge són textos narratius que tenen com a objectiu informar de la manera més clara i ràpida possible dels esdeveniments d’actualitat (la notícia) o de fets socials o científics (el reportatge).
La notícia ha de ser:
  1. veritable (és cert, no pas inventat)
  2. inèdit (és novetat, no ha estat publicat abans)
  3. actual (ha succeït recentment)
  4. d’interès general (interessa el gran públic)
  5. s’adreça a un públic massiu (es publica en un diari, canal de TV, emissora de ràdio…)
Una notícia ha de donar informació sobre sis qüestions bàsiques: què (fet o esdeveniment), qui (protagonistes o afectats), quan (temps), on (lloc o espai), com (manera) i per què(causes).

L’estructura dels textos informatius
TitularsLes notícies i els reportatges poden tenir un avanttítol, un títol i un subtítol. Els titulars encapçalen la informació i anuncien el fet o l’acció de què es pretén informar. Van sempre en un cos de lletra superior a la resta.
EntradetaSol ser el primer paràgraf de la notícia, que ofereix als lectors les dades fonamentalsd’una manera breu i clara.
CosÉs el conjunt de paràgrafs que apareixen després de l’entradeta i que arrodoneixen el contingut de la notícia amb tots els detalls.
IntertítolsSón els titulars que apareixen en el cos de la notícia per avançar sintèticament la informació continguda en els paràgrafs que encapçalen. Només apareixen en notícies extenses.
Peu de fotoÉs l’explicació breu que es posa a sota d’una fotografia o una il·lustració.

La informació d’una notícia sol aparèixer per ordre de rellevància; per això se sol dir que l’estructura d’una notícia té forma de piràmide invertida: comença donant al lector la informació més rellevant (titulars i entrada) i després la va completant amb detalls secundaris en els paràgrafs posteriors.
Exemple de notícia

El reportatge és un treball periodístic que consisteix a desenvolupar i documentar de manera àmplia un tema determinat, que no sempre ha de ser d’estricta actualitat.
Els reportatges es poden compondre d’unitats significatives autònomes com ara una notícia, una entrevista, un fet anecdòtic d’interès, un conjunt d’imatges (fotografies i il·lustracions), etc.
Exemple de reportatge

Per practicar

Nodes 3155
Llibre digital de 3r: bloc 3
Exercici 1. Escriu un títol per a cada una de les notícies breus següents:
……………………………………………………………………………………………..
Nova York. Un centenar de taurons han sembrat el pànic a les costes de Florida, als Estats Units. El cap de setmana passat sis persones, cinc d’elles surfistes, van haver de ser ingressades amb ferides als peus, les cames i les mans. El mes de juliol passat, a Pensacola, un tauró va arrencar la cama a un nen de vuit anys, i li va ser reimplantada després de recuperar-la del coll de l’animal.
Idoya Noain. El Periódico, 21 d’agost de 2000
………………………………………………………………………………………………
Nicolosi. Setanta famílies que viuen a Nicolosi, la localitat més amenaçada per l’erupció del volcà Etna, van rebre ahir un primer avís d’evacuació davant la impossibilitat de frenar els rius de lava que llisquen des de fa quatre dies per les faldes de la muntanya. La capa de lava, que és de quatre metres de gruix, avança a raó de 50 metres per hora. Ara ja es troba a quatre quilòmetres del poble.
Ansa / Ragonese Scardino. El Periódico, 23 de juliol de 2001

Activitat de síntesi

Redacta per a un diari una de les dues notícies següents. Presenta-la com si d’un diari es tractés, és a dir, el text ha d’estar disposat com en les notícies d’un diari (títol, entradeta, text en 2 columnes, foto…). Aplica-hi les propietats dels textos informatius. Sigues creatiu i inventa’t els detalls de cada un dels apartats. 
1a notícia:Qui (cinc esquiadors)
Quan (ahir / tarda)
Com (esquiant fora de pista)
Què (accident mortal)
On (Sant Joan de l’Erm)
Per què (allau de neu / vent)
2a notícia:Qui (tres científics)
Quan (aquesta setmana)
Com (proves de laboratori)
Què (descobriment d’un fàrmac)
On (Suècia)
Per què (tractament del càncer)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada