dimarts, 8 de setembre del 2015

EL PROCÉS D'ESCRIPTURA 1

Bon dia, guapets i guapetes!
A aquestes alçades us imagino espectants... De què anirà avui la cosa? Doncs fàcil: ha començat el curs i continuem insistim on ens vam quedar el curs darrer. Perquè a classe de llengua es tracta d'això, de parlar i escriure i de fer-ho BÉ. I això d'escriure bé... com?

També fàcil: començarem parlant del PROCÉS DE L'ESCRIPTURA o de com escriure un text amb cara i ulls.
s

EL PROCÉS DE L'EXPRESSIÓ ESCRITA
El procés d' expressió escrita presenta moments ben definits: un primer moment de planificació, després un moment de producció i finalment larevisió del text. Tot i això, durañnt la realització del text es pot revisar i reescriure, és a dir, que si bé es poden difernciar aquest tres moments, també es poden treballar alhora. A l'hora de procedir a la redacció de textos, el procés segueix, doncs, l'esquema següent:


1. Planificació del text
La situació comunicativa determina l'escrit. Al començament, doncs, cal plantejar-se quin és l'objectiu de l'expressió escrita i a qui s'adreça. En funció d'això, triarem un tipus de text i un registre lingüític adequat. en aquest estadi previ de l'escriptura és fonamental la generació d'idees i la seva organització.

2. La producció del text
Un cop planificat el text es comença la producció de l'esborrany o primera redacció del text. Cal revisar-lo i  corregir-lo fins que considerem que està ben fet,  que s'ajusta a unes condicions o qualitats del text i que resumim en : adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística (morfosintaxi, lèxic i ortografia). 


Reviseu bé el vostre text  abans de donar-lo per bo i comproveu que s'ajusta a aquestes condicions. 
 I recordeu:  Si el vostre text compleix aquestes qualitats o no, serà el que les vostres professores jutjaran a l'escola i el que, a la vida real, farà que els vostres missatges escrits compleixin la seva funció o no serveixin per res. 

3. La revisió textual
Un cop planificat i produït el text, cal revisar-lo.
L'escriptor/a expert fa la revisió del text posteriorment a la redacció, però molt sovint, ja comença a fer modificacions durant el redactat. El fet d'escriure amb l'ordinador ho facilita, ja que permet inserir text o eliminar-ne, millorant-ne el resultat, sense que això impliqui tornar a escriure-ho tot de nou. En qualsevol cas, heu de dedicar un temps de revisió global abans de la presentació final de l'escrit. 
Tot seguit,relaciono algunes tècniques que us poden ser útils per fer efectiva la revisió textual:
- Lectura en veu alta (llegiu-vos-el i mireu si sona bé, si s'entén, si el que voleu exlicar no queda clar...)
- Correcció col.laborativa (Intercanvieu textos per dur a terme una lectura objectiva. comproveu si s'entén o no, si el text compleix la seva funció, si  té faltes d'ortografia...)
Subratllar, encerclar (en rellegir, marqueu allò que dubteru de la seva escriptura, aquells mots que repetiu, una frase que no lliga... i corregiu!)
Correctors informàtics (correctors lingúístics molt útils per detectar errors i tots en teniu, o no?)
Millora d'estil ( És possible millorar el propi estil expressiu amb una mica de ganes. Penseu en el vostre escrit i proveu d'expressar-vos d'una manera més clara o més estètica. És qüestió d'intentar-ho. Fer-ho millor, sempre és possible!).

4. La presentació

La correcció de l’expressió escrita s’estén als aspectes de presentació formal. Així, s’ha de tenir cura dels marges adoptats, de la presentació gràfica de les idees, de les imatges emprades, etc. A més, en el cas del manuscrit, cal atendre la claredat de la cal·ligrafia.
El text es pot presentar tant en paper com en pantalla, tenint en compte que ambdós suports tenen unes característiques diferents.
- Pel que fa a la presentació en suport paper, l’escrit ha de tenir un mínim de netedat, marges i  separació entre línies. Igualment la lletra s’ha de poder llegir sense esforç.
- En la presentació digital, el treball amb el processador de text de l’ordinador permet una planificació i revisió del text més flexible i constant. La presentació del text es treballa a partir d’estils i plantilles (tipus de lletra, formatat, interlineat, subtítols, etc.) i no cal passar-lo a net, per això es farà a partir d’estratègies de treball diferents que en l’escriptura manual. Les presentacions multimèdia permeten donar suport a l’expressió oral i treballar de forma funcional la lectura i l’escriptura des de les diverses matèries.


Veieu que fàcil? Tot és posar-s'hi!
I recordeu: equivocar-se forma part del procés d’aprenentatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada